Arwin

Biografie van Arwin Kluft

Vanaf zijn achtste kreeg Arwin pianoles, en na de middelbare school volgden zanglessen. In 1986 behaalde hij zijn eerste succes met de eerste prijs op een provinciaal zangconcours waarna diverse uitnodigingen als gastsolist volgden.
In 1991 maakte hij kennis met grote Opera producties en werkte hij o.a. mee aan de mega-uitvoering ‘Aïda’ in de sporthallen zuid van Amsterdam. Vanaf eind ’97 werd geheel Nederland zijn werkterrein en toerde Arwin voor het eerst met een professioneel gezelschap, door het land met de musical ‘Oh, Johnny’.

TV bekendheid verwierf hij in 1998 tijdens het programma ‘Una Voce Particolare’ van de TROS waarin hij tot winnaar werd uitgeroepen. Vrijwel tegelijkertijd deed ARWIN met succes auditie bij de Nederlands Opera, en werkte hij vervolgens in het operakoor mee aan diverse producties. In 2000 zong hij in de productie ‘Broadway Melodies’, o.a. samen met Joke de Kruijf.

Doordat ARWIN inmiddels zowel opera, operette, musical als pop songs beheerste contracteerde producent Frank Wentink hem, en werd hij een aantal seizoenen vaste solist bij de wervelende DinnerShows in Studio 21 te Hilversum. Ondertussen kroop hij in 2002 ook in de huid van ‘Andrea Bocelli’ tijdens het programma ‘de Soundmix Show’ van Henny Huisman. De RVU voorzag toen al een mooie carrière en zond een persoonlijke documentaire over het ‘artiestenleven’ van Arwin uit.

In 2003 verwierf hij écht nationale bekendheid door zijn deelname aan het Nationaal Songfestival. Het krachtige cross-over nummer ‘Turiddu’ verraste het, vooral op hem stemmende publiek en het dolenthousiaste jurylid Corrie Brokken. In totaal werd hij beloond met een derde plaats. Uit dit succes vloeiden vele optredens voort in binnen en buitenland. Door het enthousiasme over ‘Turiddu’ werd het plan geboren om een Cd album op te nemen. In 2005 werd in eigen beheer, in de prestigieuze ‘Galaxy Studios’, het album ‘Un Sogno per te’ opgenomen.

In november 2005 had Arwin de grote eer om voor H.M. koningin Beatrix op te treden. Dit zou niet het enige optreden voor iemand van het koninklijk huis zijn, want in mei 2007 zong hij in Wassenaar, voor Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima en ZKH prins Willem Alexander. Na afloop lieten de prins en prinses weten enorm van Arwin zijn zang te hebben genoten. Prinses Maxima deed zelfs nog een aantal repertoire suggesties.

In 2008 vertolkte hij de hoofdrol van ‘Edwin’ in de Pools/Nederlandse productie ‘Die Csárdásfúrstin’ waarmee hij door Nederland en België toerde. Dat zelfde jaar werd Arwin door Joop van den Ende theaterproducties benaderd om in de musical ‘Tarzan’ te gaan spelen. Tot 24 mei 2009 vertolkte hij daar afwisselend de rol van Korchak, Porter en Clayton.

Hierna verbrede Arwin zijn muzikale activiteiten en richtte hij zich naast zijn optredens als zanger ook op het dirigeervak en volgde de opleiding tot koordirectie. Momenteel dirigeert hij bij de koren Octavia uit Anna Paulowna en Excelsior uit Dirkshorn. Daarnaast is hij eens in de twee jaar de muzikale leider van ‘Hét Projectkoor ‘ begeleidt door een samengesteld orkest.

In juni 2013 werd er weer een mijlpaal bijgeschreven aan de veelzijdige lijst van Arwin. Hij had namelijk de eer om 2x in het Ziggo Dome te Amsterdam op te treden met niemand minder dan Barbara Streisand.

In het seizoen 2014 – 2015 toerde Arwin, samen met o.a. Ron Brandsteder, Joke de Kruijf, Rolf Koster en Petra Berger door Nederland met de, speciaal voor de zonnebloem geschreven, theatervoorstelling ‘Diner voor twee’.

Diverse orkesten en koren hebben ondertussen van Arwin zijn vocale kwaliteiten gebruik gemaakt, en telkens weer blijkt, dat hij door zijn veelzijdigheid op een brede manier kan worden ingezet.